ما به نقد محتاجیم!
سه شنبه, ۲۹ مرداد ۱۳۹۲، ۰۱:۲۴ ق.ظ
چه کسی ما را نقد میکند؟
پیرامون بازگشایی انجمنهای اسلامی دانشجویان
«نقد»
را که میدانید چیست؟ همان است که اگر نباشد، حکومتی را به تزلزل
میکشاند، بشری را به هلاکت میرساند و جامعهای را تباه میسازد.
«عاقبتاندیشی» را هم حتما شنیدهاید! همان است که علی(ع) فرمودند: «بدانید
عاقل کسی است که با فکر درست، به استقبال نظرات گوناگون برود و در عواقب
امور بنگرد.» یعنی عاقبتاندیشی از ویژگیهای انسان عاقل است و هر که این
خصلت ندارد، نیست باد!
پیشتر گفته بودم که در تشکیلات فعلی دانشگاهی، جایی برای منتقدینمان وجود ندارد و تقریباً فقط صدای یکی از گرایشهای سیاسی و فرهنگی به گوش میرسد. صدایی که به صاحبش میگفتند بسیجی! تندرو! متحجر! و امثالهم. (متأسفانه)
این اتفاق زمانی شدت گرفت که وقایع تلخ سال 88 رخ دادند و عدهای که دموکراسی را به شرط چاقو دوست داشتند، فضای جامعه را ملتهب کردند. دانشگاهها هم اوضاع خوبی نداشتند. مثلا یادم میآید شبهای بعد از انتخابات 88، لیدرهای جریان سبز دانشجویی در دانشگاه خودم، در فضای سبز خوابگاه میدانداری میکردند و میگفتند: «به زودی پیروز میشویم. پس از پیروزی، اولین کسانی که اعدام میکنیم س.ع1 و ا.ت2 هستند!!» میبینید شدتِ توهم را؟!
انجمنهای اسلامی دانشجویان تنها جایی بودند که صدایی غیر از صدای حاکم بر دانشگاه را از آنجا میتوانستیم بشنویم. صداهایی که گاه ربطی به اسلام نداشتند و در مقابلش هم قد علم میکردند. اما اتفاق ناخوشآیند آنجایی بود که پس از فتنهی سال 88 تقریباً تمامی دفاتر انجمن اسلامی دانشجویان را تعطیل نمودند و دیگر طعم انتقاد به زبان ما نیامد.
البته "تعطیلشدن"، نتیجهی خلافهای پیدرپیشان در محیط دانشگاهی بوده و جز این هم انتظار نمیرفت؛ اما اینکه هنوز پس از 4 سال درِ دفاتر انجمن اسلامی را بسته میبینیم، مایهی تأسف است.
حداقل در دو سال اخیر این انتظار میرفت که با توجه به آغاز انتخابات مجلس و پس از آن انتخابات ریاست جمهوری، امکان فعالیت به انجمنها داده میشد تا فضای یکبعدی حاکم بر دانشگاهها شکسته شود. انتظاری که با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، به زودی محقق میشود. و آنوقت دانشجویانی که تا کنون، نه نشریهای ناهمسو با خود خواندهاند و نه در کرسیهای آزاد اندیشی شرکت کردهاند و نه جز صدور بیانیه، کاری کردهاند، باید دوباره دچار روزمرگی شوند و جز خواندن اخبار و محکومکردن همهی کابینه کار دیگری نکنند.
وقتی «مطالعه و تفکر» از اولویتهای جریان دانشجویی خارج شود، عدهای فتنهی 88 را رقم میزنند، عدهای از در و دیوار سفارت بالا میروند، عدهای به منتقدینشان اهانت میکنند، عدهای پای میز کرسیهای آزاد اندیشی حاضر نمیشوند... و عدهای نیز با حضور 8 سال در رأس جریانات سیاسی، بزرگترین کشفشان، پیداکردن رگههایی از انجمنهای حجتیه در لایههای بیست و چندم جریان انحرافی میشود.
۱ و ۲: از فعالین دانشجویی سابق دانشگاه
پینوشت: مصاحبهی خبرگزاری آناج تبریز با چند تن از فعالین دانشجویی استان (+)