راهی که از حسین آموختیم
شنبه, ۲۵ آبان ۱۳۹۲، ۱۱:۴۸ ق.ظ
تأمل در یک باور قرآنی
خواهی نشوی همرنگ، رسوای جماعت شو
ختم انعام را همه شنیدهایم. مجالسی خانگی که معمولا امروزه به همت خانمها برگزار میشود و در آن، سوره مبارکه انعام را با آدابی مشخص ختم میدهند. البته به قول علما و برخی از مراجع، روایت مستندی درباره سندیت این عمل (=ختم انعام) وجود ندارد، لیکن قرائت این سوره بسیار اجر و ثواب دارد. این سوره پر است از آیات اجتماعی که به نوعی برنامهی زندگی و یا سبک زندگی را برایمان ترسیم میکند. یکی از آیات مهم این سوره، آیه 115 آن است که خداوند تبارک و تعالی میفرماید:
« و إن تُطِع اکثرَ من فی الارضِ یُضلّوکَ عن سبیل الله » یعنی: "و اگر از بیشتر کسانی که در روی زمین هستند، اطاعت کنی، تو را از راه خدا گمراه میکنند". و در ادامه همین آیه میفرماید: «إن یتّبعونَ إلا الظّنّ و إن هم إلا یَخرُصون». یعنی: "زیرا آنها تنها از گمان پیروی مینمایند و تخمین و حدس واهی میزنند".
آنچه بیشتر از همه مورد توجه این آیه است، امروزه به "چشم و همچشمی" معروف شده است. کرداری سخیف که تماماً در برابر قاعدهی "توکل بر خدا" ایستاده و گاهی نیز ما را همراه با خود میکند. قاعدهای که به ما میگوید "خواهی نشوی رسوا، همرنگ جماعت شو".
اما اسلام دقیقا عکس این ادعا را دارد و "ضلالت" را عاقبت کسانی میداند که پیروان این عقیدهاند و در تمام رفتار و منش خود، نه فرامین الهی را بلکه خواست و امیال مردم را در نظر میگیرند. مجالس عروسی، مهمانیها، دیدوبازدیدهای نوروزی، خرید وسایل منزل، خرید لباس، انتخاب کالاهای اولیهی زندگی برای جهیزیهی نوعروسان، و حتی مجالس عزاداری و خصوصا همان مجالس ختم انعام، پر است از تفکراتی اینچنینی که در انتخاب هر کالایی یا مثلا چیدمان وسایل منزل و خلاصه انجام هر عملی که به چشم دیگران میآید، این پرسش را از خود و دیگری داریم که فلانی خوشش بیاید و چشم فلانی در بیاید و میتوانیم پزش را بدهیم و خودی نشان بدهیم و ... .
مهمتر از همهی اینها فرهنگ غلطی است که در درجهی اول، مولود همین پدر و مادرها و سپس فرزندانشان است که عزت خود را در تحسینگویی و آفرینگویی این و آن میبینند.
شاید بهترین راه همانی است که پیشتر گفتم؛ راهی که از حسین آموختیم:
خواهی نشوی همرنگ، رسوای جماعت شو!
پی نوشت: گلایه های یک بنده خدا را بخوانید از مجالس روضه خوانی بانوان؛ با عنوان درش را تخته کنید!